Kак да се спрем на фирма за СОТ?
Kак да се спрем на фирма за СОТ?
 
публикувано в Вторник, 22 Ноември 2011 г.

В момента има много охранителни фирми, които предлагат различни услуги свързани с охраната на физически лица и обекти. Най-популярния начин за опазване на търговски обекти и стоките в тях е безспорно СОТ или сигнално-охранителната техника. Цената му е достъпна и поносима, но също така услугата е ефективна и „наблюдението“ на обекта се извършва 24 часа в денонощието. По този начин се спестяват немалки суми за поддържането на персонал, който да охранява през цялото това време на смени.

На какво трябва да обърнем внимание, когато сме решили да се спрем на конкретна фирма предлагаща СОТ?

На този въпрос може да се намерят различни отговори, но в тази статия ще се спрем на може би най-важните обстоятелства и фактори, които трябва да съобразите при избора си. На първо място трябва да се допитате до фирма предлагаща тази услуга дали помещението, което сте решили, че трябва да се охранява от тях е приемливо според техните изисквания. Възможно е помещения, които не са добре укрепени (временни постройки и нестабилни такива) да не отговарят на тях. При указания от охранителната фирма за преустройство или належащи промени в помещенията е добре да се вслушате в тях ако искате обектът ви да се охранява пълноценно.

Вторият важен фактор при избора ви на фирма за СОТ е нейното местоположение и обсега и на действие. Желателно е тя да има и други охранявани обекти във вашия район, за да сте сигурни, че имат постоянно присъствие на свои екипи в него и ще действат с нужната бързина, когато се наложи.

Третото обстоятелство, на което трябва да обърнете внимание при подбора на фирма за охрана е самият договор, който се сключва между вас и нея. При някои от тях в клаузите им включени в договорите те могат да се освобождават от всякакви отговорности и задължения към вас. Обърнете внимание на факта, че повечето от тях поемат ангажимент при кражба само върху стойността на абонаментната ви такса за една година, независимо на колко се оценява охраняваното имущество, така че не пропускайте да му направите нужната застраховка. За да избегнете подобни неуредици е нужно всички договори, които се сключват с каквито и да било фирми, от които зависи ваше имущество и ценности да се изпипват максимално добре, за да не се окажете в един момент в омагьосан кръг, в който губещите сте вие.